فنون مرور نظام مند و سنتی در یک کتاب

به گزارش وبلاگ نهاد جامعه، کتاب مرور نوشتگان (سابقه پژوهش)؛ فنون مرور نظام مند و سنتی نوشته جیل کی.جیسون، لیدیا متسون، فیونا ام. لیسی با ترجمه حوریه احدی به همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با قیمت 60 هزار تومان به تازگی منتشر شده است.

فنون مرور نظام مند و سنتی در یک کتاب

آشنایی با مرور نوشتگان برای همه پژوهشگران و دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری مفید است، زیرا با ارائه تحلیل جامعی از پژوهش های انجام شده، باعث شناخت بهتر موضوع و ابعاد آن می گردد.

با آنالیز دقیق نوشتگان پژوهش می توان مفاهیم کلیدی مربوط به موضوع مورد نظر را بهتر درک کرد، به کمبودها و خلأهای پژوهشی پی برد، با ابزارها و آزمون های مورد استفاده و یا پیشگامان مطرح در آن حوزه آشنا شد و فرضیه های قابل دفاعی برای پژوهش خود مطرح ساخت.

با مرور نظام مند می توان حجم زیادی از اطلاعات را طبقه بندی و تحلیل کرد، انجام آن بسیار ارزشمند و در مسیریابی پژوهش های آینده بسیار مفید است، زیرا خواننده با صرف کمترین زمان، اطلاعات جامع و کاملی در حوزه مورد نظر کسب می نماید.

لیست این اثر عبارت است از: پیش گفتار مترجم، پیش گفتار مؤلف، این کتاب برای چه کسی مفید است؟، این کتاب از چه لحاظ فرق دارد؟، علت مشارکت هر یک از پژوهشگران و متخصصان اطلاعات و سوابق علمی آنها، ویژگی های این کتاب، طراحی کتاب، بخش اول: کسب اطلاعات، فصل اول: مقدمات، فصل دوم: جستجوی اطلاعات، فصل سوم: مهارت های خواندن، فصل چهارم: از یادداشت برداری تا نوشتن، بخش دوم: استفاده از اطلاعات، فصل پنجم: مرور سنتی، فصل ششم: مرور خود را بنویسید، فصل هفتم: مرور نظام مند و فصل هشتم: فراتحلیل، فصل نهم: ارجاع و سرقت علمی.

در بخشی از پیشگفتار مترجم اثر آمده است: کتاب حاضر هدایت برای روش شناسی پژوهش، به ویژه مرور نوشتگان تخصصی است که برای همه پژوهشگران و دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری مفید است. من برای انجام طرح پژوهشی خود این کتاب را خواندم و از زبان ساده و اطلاعات کامل و کاربردی آن لذت بردم. به علت علاقه ای که اخیرا به انجام مطالعات مروری شکل گرفته و بعلاوه نبود کتاب جامعی در این زمینه، تصمیم گرفتم این کتاب را ترجمه کنم تا سایر پژوهشگران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی از آن بهره مند شوند.

آنالیز پژوهش های انجام شده به پژوهشگر نشان می دهد که در گذشته، چه پژوهش هایی در زمینه مورد نظر انجام شده است. در واقع پژوهشگر به شناخت بیشتر موضوع مورد نظر و ابعاد آن پی می برد. با آنالیز دقیق نوشتگان پژوهش می توان مفاهیم کلیدی مربوط به موضوع مورد نظر را بهتر درک کرد، به کمبودها و خلأهای پژوهشی موجود در آن حوزه پی برد، با ابزارها و آزمون های مورد استفاده در آنها و با پیشگامان مطرح در آن حوزه آشنا شد و فرضیه های قابل دفاعی برای پژوهش خود مطرح ساخت.

مرور نظام مند و فراتحلیل دو روش بسیار مهم و کاربردی برای مرور نوشتگان هستند که با توجه به حجم بالای اطلاعات در حوزه های مختلف و احتیاج به طبقه بندی و نتیجه گیری جامع و کلی از مطالعات انجام شده، انجام آنها بسیار ارزشمند و برای خوانندگان در مسیریابی پژوهش های آینده بسیار مفید هستند، زیرا با خواندن این مقالات، خواننده با صرف کمترین زمان، اطلاعات جامع و کاملی در حوزه مورد نظر کسب می نمایند.

در بخشی از پیشگفتار مؤلف اثر هم آمده است: هدف کتاب حاضر این است که راهنمای عملی پژوهش و بعلاوه تکمله ای بر بدنه در حال توسعه متون راهنمای روش شناسی پژوهش و به ویژه بخش تخصصی متون مرور نوشتگان باشد. از زمان نوشته تأثیرگذار هارت درباره انجام مرور نوشتگان در اواخر دهه 1980، روش شناسی این حوزه با سرعت خوبی پیشرفت نموده است.

ورود روش شناسی مرور نوشتگان نظام مند از زیست به سایر رشته های علمی مباحث قابل توجهی را به این حوزه افزوده است، زیرا باعث ارائه پیش فرض های بیشتر و ایجاد رویکرد انتقادی برای انجام مرور نوشتگان و سبک پیکربندی مروز سنتی شده است.

ما معتقدیم این کتاب برای هر فرد یا هر اندازه تخصص که ملزم به انجام مرور نوشتگان است، مفید خواهد بود. اگرچه بیشتر برای استفاده دانشجویان تحصیلات تکمیلی در حال اجرا انتها نامه کارشناسی ارشد نوشته شده است. برای دانشجویان مقطع دکتری نیز قابل استفاده است، زیرا دراین دوره نیز احتمالا روش نظام مند مرور نوشتگان یا حتی استفاده از روش شناسی مرور نظام مند مناسب خواهد بود.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران

به "فنون مرور نظام مند و سنتی در یک کتاب" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فنون مرور نظام مند و سنتی در یک کتاب"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید